Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zlyhanie psychiatrickej starostlivosti?

.vladimír Krčméry .stĺpčeky .otázky tropického lekára

Keď pred asi 28 rokmi nastupoval jeden z prvých ponovembrových ministrov zdravotníctva, na otázku novinárov, ako sa na novom pôsobisku cíti, odpovedal: „Ako predtým v práci.“ Ani by to nevyvolalo pozornosť, keby niektorí nevedeli, že predtým bol prednostom psychiatrickej kliniky.

Zlyhanie psychiatrickej starostlivosti? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

jeho odpoveď jasne hovorí, čo zažíva minister zdravotníctva, keď prechádza od riadenia kliniky k riadeniu podvyživeného kolosu zdravotníckych „služieb“ a musí presviedčať o úplných samozrejmostiach, navyše zakotvených v kľúčových zdravotníckych dokumentoch OSN a WHO. 

Nuž, je to v štáte, ktorý pokladal zdravotníctvo najskôr za dedičstvo buržoázneho humanizmu a potom, po štvrtom zjazde KSČ, ho upgradoval na služby zabezpečujúce regeneráciu pracovnej sily vedúcich tried, robotníckej a roľníckej. Pracujúca inteligencia sa tam priplietla ako nutné zlo, dedičstvo stredovekého humanizmu a filantropickej (politickej) naivity. 

„Niektoré diagnózy, ktorých symptomatológia sa prejavuje aj v reakcii na zásadnú reformu zdravotníctva, sú typické rozpoltenosťou.“

A tak sa zdravotníctvo dostalo do rovnakej kategórie ako komunálne služby či napríklad pohrebníctva. Zdravotníkov sme napokon posunuli na sociálnu skupinu pracujúcej inteligencie a po Nežnej revolúcii nastal zase zvrat – niektorí sú v našich očiach zlatokopi, iní proroci, ďalší čarodejníci a ešte iní naivní samaritáni. Časť mocných z triedy finančných magnátov berie zdravotníkov ako bezbrehých konzumentov poistných fondov. Diktátori v nich vidia možný nástroj riešenia starnutia obyvateľstva (taký či onaký).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite