Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Objektívom Terezy Nvotovej: V Sarajeve

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

Filmové festivaly si človek väčšinou predstaví v pekných nekonfliktných mestečkách, kde sa okrem filmov dá stretnúť aj s hviezdami či filmármi. V Sarajeve sa to začalo presne opačne. 

Objektívom Terezy Nvotovej: V Sarajeve Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v roku 1995, počas štvorročného obliehania mesta v rámci bosnianskej vojny, obyvatelia trpeli hladom a dennodenným bombardovaním. Napriek tomu sa rozhodli nerezignovať, nepodľahnúť vojnovej mizérii, pohľadali doma filmy a založili festival. 

Filmári či hviezdy sa však do mesta nemali ako dostať, jediná prístupová cesta bol tajne rukami vyhrabaný osemstometrový tunel. Ten slúžil výhradne na zásobovanie jedlom, zbraňami a cigaretami. Projekcie aj tak navštívilo 15-tisíc ľudí. Dnes je Sarajevský filmový festival slávny, má vyše stotisíc účastníkov a po červenom koberci sa prechádzajú hollywoodske hviezdy.

Keď som vstúpila do monštruózneho hotela Holiday, kde ma festival ubytoval, zatočila sa mi hlava. Betónové megastĺpy, vysoké desať poschodí, medzi nimi prestreté stoly a čašníci v motýlikoch. Tak tam vraj chodili aj počas vojny, keď sa z ulice, na ktorej hotel stojí, stala „snajperská trieda“. Bývali tu vtedy novinári z celého sveta a z okien mojej hotelovej izby posielali správy o nových bombových útokoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite