Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Žiaľ, Zeman uspel

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Česká vládna „krízička“ sa najskôr tri mesiace vliekla, a potom sa náhle rozuzlila za deň. Sociálni demokrati navrhli do Babišovej vlády iného ministra kultúry a prezident oznámil, že ho ešte koncom augusta vymenuje.

Komentár Tomáša Němečka: Žiaľ, Zeman uspel Natália Ložeková / natalialozekova.sk

je to rozuzlenie smiešne aj nebezpečné. Smiešne preto, lebo v tejto kríze o nič vecné nešlo. Pre dnešnú politickú špičku je rezort kultúry nezaujímavý (okrem leta, keď idú na filmový festival v Karlových Varoch) a spravidla ho riadia nezaujímaví ľudia. 

Len preto si prezident Miloš Zeman, ktorému sa v letnej sezóne zachcelo predviesť svoju moc, mohol dovoliť tri mesiace blokovať navrhnutého kandidáta. Nebezpečné je to však pre kultúru pravidiel, pretože Zemanovi jeho svojvôľa beztrestne prešla.

Pre hornú komoru českého parlamentu to síce bola posledná kvapka, takže schválila žalobu pre hrubé porušovanie ústavy; lenže „impeachment“ s možnosťou odvolania prezidenta nemožno začať bez dolnej komory parlamentu. A tam žalobu blokuje premiér a jeho hnutie ANO. Andrej Babiš sa ukázal ako bezradný slaboch, ktorý huláka na ľudí pod sebou, ale hrbí sa pred tými nad sebou.

„Krízička“ poškodila ČSSD, pretože v očiach voličov vyzerá ako slabnúca partaj, ktorá už si ani nemôže slobodne vyberať ministrov.

ČSSD pred rokom riskla vstup do Babišovej vlády – zo strachu, že v opozícii by sa stratila z očí. Lenže odvtedy na tom politicky krváca: vlani v komunálnych voľbách vypadla z pražského magistrátu, tento rok po eurovoľbách opustila aj Brusel. A teraz jej Zeman z čírej zlomyseľnosti nedovolil ani dosadiť si do vlády nový talent, starostu z Vysočiny Michala Šmardu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite