Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Dalibora Roháča: Pozor na Čínu

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Aj kvôli hongkonským protestom nastal najvyšší čas na slovenskú diskusiu o Číne. Prechádzajú si ňou všetky západné krajiny a jej dôsledky budú oveľa významnejšie než udalosti z novinových titulkov.

Komentár Dalibora Roháča: Pozor na Čínu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

bolo by chybou myslieť si, že všetko, čo sa dnes udeje v Spojených štátoch, súvisí s Donaldom Trumpom. Najhlbšia z prebiehajúcich zmien, ktorá určí podobu americkej zahraničnej politiky na desaťročia, vôbec nie je Trumpovým dielom. 

Na rozdiel od situácie spred niekoľkých rokov dnes Republikáni aj Demokrati hľadia na Čínu ako na nebezpečného protivníka, nie ako na neškodného obra, z ktorého sa stane zodpovedný partner Západu. Takže Európa a Slovensko sa tejto diskusii už nemôžu vyhýbať.

Navyše, či sa nám Trump páči alebo nie, s Američanmi sme v tejto otázke na jednej lodi. Iste, na rozdiel od Putinovho Ruska nás Čína neohrozuje priamo. Vzhľadom na svoju veľkosť je tiež pre Európu významným obchodným partnerom a nedajú sa bez nej riešiť veľké globálne výzvy. To však neospravedlňuje naivitu, s akou Západ k Číne dlhodobo pristupoval. 

Trhové reformy 80. rokov síce vyviedli stámilióny Číňanov z extrémnej chudoby, krajina sa však neposúva smerom k slobode a demokracii. Preto sú znepokojujúce väzby medzi komunistickým režimom a technologickými gigantmi Huawei a ZTE, ktoré sa tešia z prístupu k našim údajom. 

EÚ síce Čínu nazýva systémovým rivalom, nerobí však veľa preto, aby sa členské štáty nezamotali do vzťahov s čínskym režimom.

Režim pritom v ostatnej dobe stupňuje svoju krutosť voči náboženským menšinám, používa orwellovské metódy spoločenskej kontroly a oživuje tradíciu čínskeho nacionalizmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite