Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Schutza: Šéfkomisárka a V4 – zoznámenie

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

To, čo odznelo  medzi Viktorom Orbánom a novou šéfkomisárkou, ktorá si ho zavolala do Bruselu na kus reči, nie je verejné, ale odhadnúť sa dá mnohé.

Komentár Petra Schutza: Šéfkomisárka a V4 – zoznámenie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

obsah rozhovoru celkom isto nepodporil ani jednu z dvoch základných interpretácií príspevku V4 k zvoleniu Ursuly von der Leyen – teda ani verziu, že ide o „obrovský úspech“, ktorú šíria vládne propagandy z Budapešti, Prahy, Varšavy i Bratislavy, ani hlasy, ktoré z opačnej strany hovoria,  že vo svojej posadnutosti socialistom Timmermansom (len cez našu mŕtvolu) stavila V4 na eurofederalistku z najľavejšieho krídla CDU, čo vraj ešte môže veľmi ľutovať.

Ak uznáme, že svoj príspevok k voľbe Ursuly von der Leyen vidí V4 reálne (okrem 14 europoslancov Fideszu dostala hlasy aj od vládneho PiS v Poľsku, na rozdiel od českej ODS), špeciálne Orbána určite nečaká jednoduché spolužitie. 

Aj navzdory tomu, že maďarské priority – zastavenie migrácie, ochrana európskej kultúry a „Európa národov“ – šéfkomisárka nerozporuje, nepríjemným signálom voči Orbánovi a spol. je jej neustále vyzdvihovanie (teda nie naučená floskula po položenej otázke) „významu dodržiavania spoločných pravidiel všetkými členmi EÚ“.  

Leyen takto pritakáva videniu, že označenie „Timmermans v sukniach“ ju nijako zvlášť nevyrušuje. A dáva teda na známosť, že akúsi diskontinuitu „s prehĺbením monitorovania právneho štátu“, čo je jeden z posledných výstrelov odchádzajúcej Junckerovej squadry, očakávať nemožno.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite