Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oslobodenie ženy z okov patriarchálneho sveta

.daniel Pastirčák .stĺpčeky .slová z kaplnky

Pohoda sa už desiatykrát končila bohoslužbou. S Ankou Polckovou a Róbertom Bezákom sme hovorili o oslobodení ženy. Je to aktuálna téma. Ženy v našom svete preberajú zodpovednosť, volíme ich do čela štátu, v týchto dňoch sme si zvolili ženu do čela Európskej komisie.

Oslobodenie ženy z okov patriarchálneho sveta Martin Medňanský/SITA

na Pohode sme predstavili dva evanjeliové obrazy ženy: Máriu a Martu. Mária sedí medzi učeníkmi. V tom čase to bola neslýchaná opovážlivosť. Iba mužovi patrilo miesto pri nohách učiteľa. Marta to nechápe, svoju identitu má jasnú. Vie, kde je jej miesto. Stará sa o hostí. Keď ide do synagógy, spolu s ostatnými ženami vstupuje zadným vchodom. Z galérie ticho pozorujú mužov. 

Muži čítajú Tóru, spievajú žalmy, prednášajú modlitby. Občas sa modlili i takto: „Nech je požehnaný Ten, kto ma nestvoril pohanom, psom ani ženou.“ Marta to považuje za správne. Tak žila jej mama, stará mama, tak chce žiť i ona. Netúži kráčať nevyšliapanou cestou ako Mária. Keď ide na ulicu, zahalí si tvár závojom, ako sa na ženu patrí. Veď Eva zhrešila prvá a zviedla na hriech Adama.

„Sokrates učil, že žena je bytosť na pomedzí medzi človekom a zvieraťom. “

Nielen hebrejská, ani helénska kultúra nemala o žene vysokú mienku. Pytagoras napísal: „Existuje princíp dobra, ten vytvára svetlo, poriadok a muža, existuje princíp zla, ten vytvára chaos, temnotu a ženu.“ Sokrates učil, že žena je bytosť na pomedzí medzi človekom a zvieraťom. Podľa Aristotela muži boli stvorení na to, aby vládli, a ženy zas na to, aby poslúchali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite