Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stále som len začiatočník

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

Veľká španielska mystička Tereza z Avily (1515 – 1582) raz prehovorila k Ježišovi takto: „Pane, nečuduj sa, že máš tak málo priateľov, keď s nimi tak zle zaobchádzaš.“ Spomenul som si na to pri uvažovaní o príbehu, kde Ježiš karhal vlastných učeníkov.

Stále som len začiatočník Natália Ložeková / natalialozekova.sk

naozaj je zarážajúce, ako Ježiš zaobchádza s ľuďmi, ktorí ho chcú nasledovať. Človek má takmer dojem, že ich odhovára od toho, aby sa s ním vydali na cestu.

V Lukášovom evanjeliu je pasáž, kde sa hovorí o troch ľuďoch, ktorí boli pripravení na to, aby sa stali Ježišovými učeníkmi. On im však nastavil latku tak vysoko, až zapochybovali, či sa za týchto ťažkých podmienok chcú skutočne vydať na cestu s Ježišom.

Jeden hovorí, že chce chce nasledovať Ježiša, „všade, kam pôjdeš“. A Ježiš? Namiesto toho, aby ho povzbudil, povedal mu realisticky, ako vyzerá jeho život: nijaký domov, náročné životné podmienky. Ešte aj líšky a vtáci sa majú na svojich ustavičných potulkách lepšie.

„Pri nasledovaní Ježiša nikdy nemôže ísť o nátlak.“

Druhý spomínaný by na to bol aj celkom pripravený, len chcel ešte predtým pochovať otca, ktorý mu práve zomrel. Ježišova reakcia je šokujúca: „Nechaj, nech si mŕtvi pochovávajú svojich mŕtvych,“ akoby ani nebolo svätou povinnosťou postarať sa o dôstojný pohreb rodičov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite