Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Objektívom Terezy Nvotovej: Koncentráky a deň nezávislosti

.tereza Nvotová .stĺpčeky .objektívom Terezy Nvotovej

Veľké UFO chce zničiť Zem a Američania nás zachránia. Vyrastajúc v 90. rokoch pri telke bola toto moja jediná asociácia k výročiu vyhlásenia nezávislosti a vzniku Spojených štátov. Dnes toho viem síce viac, no Donald Trump a jeho pompézna oslava mi to UFO pripomenula.

Objektívom Terezy Nvotovej: Koncentráky a deň nezávislosti Natália Ložeková / natalialozekova.sk

„Všetci ľudia sú stvorení rovní, obdarení ich Stvoriteľom istými neodňateľnými právami, medzi nimi životom, slobodou a úsilím o šťastie,“ hovorí americká Deklarácia nezávislosti. Zatiaľ čo sa prezidentovi Donaldovi Trumpovi vo Washingtone preháňajú nad hlavou najmodernejšie stíhačky a on hovorí o vznikajúcej „vesmírnej flotile“, na hraniciach USA sú zavreté deti utečencov v klietkach, bez jedla, plienok, násilne odňaté rodičom. Oficiálna inšpekcia hovorí o nehumánnych podmienkach, s tristo deťmi v jednej cele bez starostlivosti dospelých s rozmáhajúcou sa chrípkovou epidémiou.

„Pri pohľade na koncentráky dneška či minulosti je načase si priznať do očí bijúci rasizmus nás belochov.“

Pripomína mi to obrazy utečeneckých táborov, ktoré som videla počas utečeneckej krízy v roku 2015 v Európe. Spomenula som si aj obrázky z roku 1942. Odborníčka na koncentračné tábory Andrea Pitzer hovorí, že definícia „koncentráku“ je „masová väzba civilistov bez nároku na súdny proces“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite