Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tieň mariánskeho stĺpa

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Pražskí zastupitelia vášnivo rokovali až do noci. Minulý piatok o 5.15 ráno (!) hlasovali, či nezmenia rozhodnutie z roku 2017 a nepovolia mariánsky stĺp na Staromestskom námestí. Nezmenili, nepovolili.

Tieň mariánskeho stĺpa Natália Ložeková / natalialozekova.sk

nikdy som o mariánskom stĺpe nepísal: vzbudzuje zmiešané pocity tak ako máloktorá téma. Stĺp vztýčili obyvatelia mesta ako vďaku Panne Márii za obranu pred Švédmi na konci tridsaťročnej vojny v roku 1648. Protestanti ho logicky vnímali ako katolícky triumfalizmus. Takže v roku 1918 ho nadšený dav strhol pri odstraňovaní symbolov Rakúska-Uhorska (len vojsko vtedy zabránilo, aby nepokračoval zhodením sôch z Karlovho mosta do Vltavy). Dodnes možno vidieť, kde stával: v dlažbe je vyznačený tzv. pražský poludník, ukazujúci, kam dopadal tieň stĺpa o 12.00. Čosi ako „socha tieňa sochy“.

Po roku 1989 vznikla katolícka petícia na obnovu stĺpa. Na ňu odpovedala menšia protestantská protipetícia, k nej sa pridali liberáli a ľavica, ktorí inokedy hlásajú toleranciu k čomukoľvek. Keď pražská rada schvaľovala obnovu Staromestského námestia, na odporúčanie urbanistov sem zahrnula aj obnovu mariánskeho stĺpa. Projekt získal aj stavebné povolenie, ale nie súhlas vlastníka pozemku, pretože v roku 2017 zastupiteľstvo na návrh Strany zelených hlasovalo proti. Teraz v júni sochár Petr Váňa zo spolku pre obnovu priviezol loďou ku Karlovmu mostu 200 kusov kameňa s hmotnosťou 60 ton na základ stĺpa a pokúsil sa o začatie stavby. Pražský primátor z Pirátskej strany však poslal na námestie mestskú políciu a jej vozidlo zablokovalo miesto činu. A ani druhýkrát zastupiteľstvo nezmenilo názor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite