Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chudoba má ženskú tvár

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Julka, Helenka, Danka – to sú tri tváre chudoby, tri príbehy žien, ktoré je dobré vyrozprávať. Ak chcete pomôcť, možno toto je návod, ako na to.

Chudoba má ženskú tvár Natália Ložeková / natalialozekova.sk

julka. Slobodná matka s malým synčekom. Príjem 230 eur. Z prenájmu, kde žila, sa musela vrátiť k mame. Z rodičovského príspevku by bývanie neutiahla. Ledva to vystačí na potreby malého. „Čo robia iné ženy, ktoré sú bez muža a nemajú takú pomoc od rodičov, ako ja?“ spýtala sa ma. Nechcela som jej povedať pravdu, tak som len pokrčila plecami. 

V skutočnosti prípady ako ten jej zapĺňajú útulky a krízové centrá. Julka je povolaním mestská policajtka. Už by sa rada vrátila do zamestnania, no nemá ako zaplatiť starostlivosť o malého. Jasle sú drahé, do škôlky berú až od troch rokov. V slabej chvíli sa priznala, že v prezidentských voľbách volila Kotlebu. Vraj urobí „s Cigánmi poriadky“. Pravda je, že to z hnevu a zúfalstva, že za dar materstva platí takú daň.

„Takmer každá druhá rodina na Slovensku je neúplná.“

Helenka. Dôchodkyňa. Príjem 283 eur. Žije v dedinke na Spiši. Skromná žena, ktorá sa nikdy nesťažuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite