Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Víťazi, porazení a trollovia

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Hlavná správa z českých eurovolieb je táto: najstaršia politická strana – sociálna demokracia – získala iba 3,95 % a v Bruseli skončila. Je to rub jej spoločného vládnutia s Andrejom Babišom.

Víťazi, porazení a trollovia Natália Ložeková / natalialozekova.sk

najlepšie to ilustruje príbeh jej europoslankyne, lekárky z Kroměříža Olgy Sehnalovej, ktorá sa niekoľko rokov venovala rozdielnej kvalite potravín na Západe a na Východe. Zhromaždila presvedčivé analýzy, politickú podporu – a v kampani jej túto osobnú tému zobralo Babišovo ANO. ČSSD sa vôbec nepodarilo výkon svojej najpracovitejšej europoslankyne predať.

Na začiatku tohto roka som mal niekoľko proroctiev pre tento rok (.týždeň č. 1-2 / 2019): minister dopravy naozaj skončil, obdobie ekonomického rastu pokračuje, polícia uzavrela vyšetrovanie premiérovej dotačnej kauzy Čapí hnízdo, hokejisti nezískali medailu. Len eurovoľby som trafil iba z polovice: ČSSD oslabila, komunisti tiež (z troch mandátov im zostal jediný), ale čakal som pokles ANO a víťazstvo Pirátskej strany. 

ANO síce nepotvrdilo tretinovú podporu z prieskumov, napriek tomu s 21 percentami vyhralo a posilnilo na šesť kresiel. Piráti skončili s necelými 14 percentami až tretí, tesne za ODS (ich politický veterán Alexandr Vondra sa po rokoch vrátil z ústrania a vďaka 29 tisícom preferenčných hlasov vyskočil z 15. miesta kandidátky na druhé).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite