Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako umelci zosadili ministra kultúry

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Vláda Andreja Babiša má najväčšiu spotrebu ľudí v českej histórii: nie je pri moci ani rok, a končí už jej šiesty člen. Minister kultúry oznámil odchod ku koncu mája – s plačlivým poukazom na „kampaň“.

Ako umelci zosadili ministra kultúry Natália Ložeková / natalialozekova.sk

niekdajší učiteľ a sociálnodemokratický politik z Olomouca Antonín Staněk má vizáž aj dikciu prednovembrového okresného tajomníka. Prejavy číta z papiera, chodí odpočívať na lacné muzikály a funkciu bral ako zaslúženú trafiku. Pred Veľkou nocou vykonal nečakaný rez: odvolal riaditeľa pražskej Národnej galérie Jiřího Fajta aj šéfa olomouckého múzea umenia Michala Soukupa (.týždeň č. 18/2019). V prvom prípade bolo verejným tajomstvom, že sa tým minister snaží zapáčiť prezidentovi republiky, ktorý nezabudol, ako Fajt nápadne podporoval jeho protikandidátov. V druhom prípade si Staněk vybavoval staré účty zo svojho rodného mesta. V neposlednom rade šlo o peniaze: do Olomouca príde dotácia 24 miliónov eur na výstavbu prvej novovzniknutej štátnej galérie po sto rokoch. Lenže minister kultúry precenil sily. Alebo skôr podcenil kultúrnu obec.

Fajt je medzinárodne uznávaný odborník na stredovek, pôsobiaci roky v Nemecku, takže protestný list proti jeho odvolaniu podpísali už takmer štyri desiatky riaditeľov svetových galérií. Vrátane francúzskeho Centra Pompidou – čo už prekáža aj premiérovi Babišovi, ktorý by si prial mať v Prahe jeho pobočku. Petíciu proti „nekultúrnemu ministrovi“ podpísalo 6 000 ľudí vrátane fotografa Josefa Koudelku alebo architektov Evy Jiřičnej a Josefa Pleskota, ktorí hovoria málo, zato vážne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite