Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doktor Galén vs krčmár Palivec

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Môže hotelier odmietnuť ubytovať ľudí s iným politickým názorom? Za akých okolností? A aký silný musí mať dôvod? Český Ústavný súd prekvapil liberálnych komentátorov: „diskriminátora“ sa zastal.

Doktor Galén vs krčmár Palivec Natália Ložeková / natalialozekova.sk

tomáš Krčmář krátko po okupácii Krymu vyvesil 24. marca 2014 vo svojom hoteli v centre Ostravy vyhlásenie (bolo na recepcii aj na internete), že ubytuje len tých občanov Ruskej federácie, ktorí nesúhlasia s anexiou. O prípade sa dosť písalo, ľudia hotelierovi ponúkali, že zaňho zaplatia aj pokutu. Krčmářova spoločnosť ju potom naozaj dostala. Žiadneho reálneho Rusa síce neodmietli, ale na kontrolu prišla Česká obchodná inšpekcia a uložila za diskrimináciu sankciu 50-tisíc korún (dvetisíc eur).

Krajský súd v Ostrave ju znížil na desatinu, pretože zohľadnil Krčmářove morálne dôvody. Najvyšší správny súd to potom vlani potvrdil: nocľah je rovnako všedná služba, ako predaj chleba či knihy, a hotel by nemal od nás zákazníkov vyžadovať morálny alebo politický coming-out. Senát sudcu Karla Šimku, ktorý sa deklaruje ako libertarián, vyhlásil, že nikto nechce žiť v krajine, kde zákazník musí najprv zistiť, či nepatrí do skupiny tých, ktorým obchod odmieta službu. 

„Spotrebiteľ by sa nemal  brať ako rukojemník podnikateľovej svätej vojny.“

To by podľa sudcu Šimku malo byť vyhradené len pre mimoriadne prípady, keď holič nechce strihať vraha svojho príbuzného alebo maliar vytvoriť portrét diktátora. Preto Najvyšší správny súd citoval výrok hostinského Palivca zo Švejka: „Hosť ako hosť, trebárs Turek. Pre nás živnostníkov neplatí žiadna politika.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite