Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slušné Slovensko Martiny Strmeňovej

.martina Strmeňová .stĺpčeky

Marián Kotleba s jeho stranou je stále podceňovaný napriek tomu, že naberá čoraz viac voličskej základne, jeho voliči sú disciplinovaní a zapálení a jeho prehry nie sú tak úplne prehrami. Zato jeho výhry sú pre demokraciu na Slovensku zdrvujúce. 

Slušné Slovensko Martiny Strmeňovej Branislav Bibel/SITA

najvážnejšia skutočnosť v súdnom procese o zrušení ĽSNS nebola slabá obžaloba, ktorá podľa súdu neuniesla dôkazné bremeno. Najvážnejšia je skutočnosť, že obhajobe dala do rúk najlepšie zbrane politická a spoločenská elita na Slovensku svojou rétorikou, ktorou sa snaží loviť voličov medzi radikálmi a extrémistami. Preberaním Kotlebovho naratívu však dávajú signál sivej strednej zóne voličskej základne, že jeho vyjadrenia sú vlastne v poriadku, pretože rovnako sa vyjadrujú politické špičky v televíznych novinách. Následkom však nie je očakávaný prechod radikálov do strednej zóny voličov, ale posúvanie hranice extrému viac do stredu a presun doteraz nevyhranených voličov ku Kotlebovi a jemu podobným protisystémovým stranám.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite