Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Neľudská práca?

.juraj Karpiš .stĺpčeky .iný pohľad

Dospelý pavián v Serengeti si zoženie denný kalorický príjem za tri hodiny. Lovci a zberači za tri až štyri hodiny. Prečo teda Homo sapiens, obklopený robotmi a so super počítačom vo vrecku, pracuje 5-6 hodín denne?

Neľudská práca? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

znovu čítame, ako „radikálna technologická premena priemyselnej výroby a časti služieb“ nezostane bez následkov. Hlavným viditeľným efektom bude vraj klesajúca potreba ľudskej práce. Strach z robotov kradnúcich prácu má pritom stáročia. V 18. storočí ľudia rozbíjali pletacie stroje a ekonóm John M. Keynes strašil „chorobou“ technologickej nezamestnanosti ešte pred sto rokmi. 

„Sloboda v podnikaní a cenotvorbe zrýchli presun ľudí tam, kde ich treba viac.“

Tentoraz je to však iné, pomysleli ste si možno pri pohľade na svorku robotických psov z dielne Boston Dynamics. Lenže aj robot, čo nahradí človeka, je za dverami už minimálne pol storočia: „Predstavili embryo elektronického počítača, od ktorého čakajú, že bude vedieť chodiť, hovoriť, vidieť, písať a samo sa reprodukovať,“ písali New York Times z 8. júla 1958.

V roku 2016 sa robot, ktorý vyhadzuje človeka z práce, dostal na titulku nemeckého časopisu Spiegel. No obrázok s identickým posolstvom tam bol aj v rokoch 1964 a 1978. Podľa Keynesovej predpovede by nás momentálne mal trápiť zásadný problém: čo s toľkým voľným časom? Lenže my ho máme menej než paviány.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite