Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lesk a bieda meritokracie

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Nedávno v Spojených štátoch rezonoval škandál, týkajúci sa úplatkov pri prijímaní študentov na vysoké školy. Tridsaťtri rodičov zaplatilo vyše 25 miliónov dolárov. Čo nefunguje?

Lesk a bieda meritokracie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

rodičia zaplatili osobe, ktorá potom podplácala predovšetkým školských trénerov, aby študentov prijímali ako nádejných atlétov. Pre niektorých to bol dôkaz, že meritokracia je podfuk. Nadôvažok, podobné veci sa dejú aj celkom zákonne. Prijímacie komisie univerzít preukázateľne prihliadajú k veľkým darom od rodičov – Donald Trump napríklad prestížnej Pennsylvánskej univerzite daroval 1,5 milióna dolárov v dobe, keď na nej študovali Donald junior a Ivanka.

Meritokracia však v Amerike funguje. Uplácanie, legálne alebo nie, je vzácne – a mimoriadne drahé. Platby trénerom na slušných, ale nie výnimočných univerzitách boli v rádoch stotisícov dolárov. Drvivá väčšina študentov, ktorí na kvalitných amerických (alebo britských) školách študujú, nie sú deti veľkých donorov ani korupčníkov, takže tam, kde dnes sú, sa dostali vďaka svojim schopnostiam a tvrdej práci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite