Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hokejové finále

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

„Hovado, hovado!“ skandoval dav na hosťujúceho hráča, ktorý hokejkou skrížil cestu domácemu. Bežný faul. Dav si to užíval a nadával mu v stúpajúcom tempe.

Hokejové finále Natália Ložeková / natalialozekova.sk

tenký hlások vedľa mňa kričal to isté: „Hovado, hovado!“ Sotva šesťročný chlapec. Spolu so sestrou, ktorá bola niekde medzi detstvom a pubertou, sa predbiehali v tom, kto bude agresívnejší a vulgárnejší na súperových hráčov. Sedeli sme tesne pri ľadovej ploche, za plexisklom. Malý chlapec si sem-tam od nervov buchol po skle a priostril slovník. Sedel pri nich aj otec. 

Čakala som, že synovi dohovorí a upokojí ho, ale on sa k nemu obrátil len preto, aby ho poslal kúpiť pivo. Ani raz na nich nemrkol, hoci ony k nemu s obdivom vzhliadali vždy, keď nahnevane vystrelil z miesta, aby začal zvýšeným hlasom a dlaňou vo vzduchu vysvetľovať rozhodcovi, ako sa mýli. Mal tú najškaredšiu zbierku slov a minimálne dve promile alkoholu v krvi.

Pozerala som sa na ľadovú plochu. O víťazstvo tam bojoval môj snúbenec a jeho spoluhráči. Chlapi, ktorí šesť dní v týždni trénujú, aby mohli pri hre robiť radosť sebe aj divákom. V siedmy deň chodia na rehabilitácie s doráňaným telom. Chlapi, ktorých pri nešportovom správaní posadia na 10 minút mimo hry, lebo vulgárnosť a agresia je v športe prísne trestaná. 

„Na Slovensko sa blíži hokejový sviatok.“

Hokej je o disciplíne. O fair play. O tom, kto je lepší, sústredenejší, tímovejší. Nie o tom, kto je väčší grobian. Vedia to aj deti za plexisklom? Skúšala som im o tom povedať, ale ich otec ma zakríkol, nech vychovávam svoje deti a nie jeho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite