Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministerka Babišovej spravodlivosti

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Na Zelený štvrtok napoludnie, krátko pred štvordňovým sviatočným voľnom, nečakane oznámil demisiu český minister spravodlivosti. Akurát deň po tom, čo polícia navrhla obžalovať premiéra Babiša aj s rodinou.

Ministerka Babišovej spravodlivosti Natália Ložeková / natalialozekova.sk

meno doterajšieho ministra nepoznala ani väčšina Čechov: legislatívec z Úradu vlády Jan Kněžínek prišiel do vlády vlani v lete ako náhradník na poslednú chvíľu (jeho predchodkyňa skončila už po 14 dňoch pre odpísanú diplomovú prácu). Vystupoval ticho a nenápadne, od horúcej straníckej politiky si držal dištanc a robil si svoje. Keď polícia na konci marca oznámila, že uzavrela vyšetrovanie kauzy Čapí hnízdo, v ktorej je za dotačný podvod so škodou 2 milióny eur stíhaný Andrej Babiš, jeho manželka, dcéra z prvého manželstva, švagor a Babišovi manažéri, minister nepovedal nič. Minulý týždeň prišiel ďalší procesný krok: polícia odovzdala spis štátnemu zástupcovi s návrhom na obžalobu – a minister skončil. Podľa svojich slov plánoval demisiu „skôr na letné mesiace“, ale ak k 30. aprílu končia jeho kolegovia z dopravy a priemyslu (.týždeň č. 16/2019), rozhodol sa k nim pridať. Vraj za tým nemáme nič hľadať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite