Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurovoľby a smerovanie EÚ

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Voľby do Európskeho parlamentu pravdepodobne opäť odignoruje väčšina slovenských voličov. Ignorovať by ich však nemali – a ani problémy, spojené so smerovaním Európskej únie.

Eurovoľby a smerovanie EÚ Natália Ložeková / natalialozekova.sk

obmedzením a reálnou hrozbou pre našu slobodu, prosperitu a bezpečnosť nie sú len domáci politici prepojení na mafiu či Putinova imperiálna politika, ale dlhodobo aj smerovanie Európskej únie. Vstup do nej síce prispel k prikloneniu sa slovenskej spoločnosti k západnému civilizačnému priestoru, členstvo v nej nás však od neho, paradoxne, aj odkláňa. EÚ sa totiž tiež podieľa na podkopávaní jeho hodnôt a zdrojov bohatstva a slobody. Príčinou je prehlbovanie systémových chýb európskej integrácie, najmä politickej centralizácie a intervencionizmu.

Európski lídri pod zámienkami „čoraz užšia únia“, „viac Európy“ a „harmonizácia“ presúvajú krok za krokom národné kompetencie na európsku úroveň, centrálne zjednocujú podmienky a kartelizujú politické opatrenia. Z Európskeho spoločenstva uhlia a ocele s pár kompetenciami je dnes Únia so spoločnou menou a centrálnou bankou, s de facto ústavou a prezidentom a už aj bankovou, fiškálnou a transferovou úniou. Základné zmluvy EÚ umožňujú a väčšinové hlasovanie uľahčuje rozširovanie kompetencií, tým aj väčšie koncentrovanie moci, často tiež obmedzovanie slobôd a konkurencie či nárast finančnej a regulačnej záťaže.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite