Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kiež by bol Zeman len opitý

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Moji slovenskí priatelia z času na čas potrebujú potešiť českým neúspechom, ktorý im dodá pocit nadradenosti. Tu je príležitosť: návšteva Miloša Zemana v Rakúsku prebehla ako zlý sen.

Kiež by bol Zeman len opitý Natália Ložeková / natalialozekova.sk

český prezident hovoril ako vždy z voleja, pretože ho podriadení stále utvrdzujú v jeho názore, že je skvelý rečník. Takže v rámci svojich improvizácií najprv obvinil prítomného dlhoročného primátora Viedne Michaela Häupla, že nikdy nepodporil tamojšiu českú krajanskú školu (pre presnosť: v Häuplovej ére 1994 – 2018 Viedeň poslala na túto školu 1,5 milióna eur). Keď sa exprimátor udivene zamračil, Zeman pokračoval: „To máte za to. Viete, prečo som vydržal tridsať rokov v politike – o šesť rokov dlhšie ako vy? Pretože som bol vždy úprimný a nikdy som nikomu nelichotil.“ Pred stretnutím s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom – niekdajším predsedom Zelených – cítil Miloš Zeman potrebu vyzdvihnúť, ako je dobre, že Zelení už v rakúskom ani českom parlamente nie sú (pre presnosť: v rakúskom ich nahradil bývalý zelený politik Peter Pilz so šiestimi kolegami). Zelení totiž v jeho očiach bránia veľkým stavbám, pretože „je tam vždy nejaká žabka, nejaký chrobáčik, nejaká kvetinka.“ Štátnické stretnutie potom podľa Zemanovho hrdého opisu prebehlo tak, že nepustil pána prezidenta k slovu,“ len aby ho získal pre projekt stavby plavebného kanála Dunaj-Odra-Labe (projekt má tri problémy: je extrémne drahý, objem nákladnej prepravy po vode klesá a znamenal by odčerpanie vody z Dunaja). Keď následne Van der Bellen oznámil, že je k projektu „neutrálny“, bystrejší poslucháč by pochopil zdvorilý nezáujem. Český prezident zakončil cestu tzv. zemanovským ospravedlnením: svoje faux pas voči Häuplovi zhodil na prítomnú veľvyslankyňu vo Viedni, ktorá mu vraj dala „nepresné informácie“. Ambasádorka vzala lojálne všetku vinu na seba.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite