Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Radosť zo zmierenia

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

V minulosti sa umelci veľmi často inšpirovali biblickým podobenstvom o márnotratnom synovi. Komu vlastne Ježiš rozprával tento príbeh o otcovi a jeho dvoch synoch?

Radosť zo zmierenia Natália Ložeková / natalialozekova.sk

je to azda najkrajšie, najhlbšie a najviac útechy poskytujúce podobenstvo, aké kedy Ježiš vyrozprával. Podobenstvo je o stratenom synovi. Alebo by sme skôr mali povedať, že to bolo podobenstvo o milosrdnom otcovi? Alebo ešte inak: podobenstvo o dvoch synoch či o dvoch bratoch? Veľakrát už umelci stvárnili tento príbeh. 

Komu teda Ježiš vyrozprával toto svoje podobenstvo o otcovi a jeho dvoch synoch? Zbožným ľuďom, ktorých rozčuľovalo, že Ježiš prijímal hriešnikov a dokonca s nimi aj jedával. S jedinečným majstrovstvom Ježiš vykreslil „hriešnikov“ a „zbožných ľudí“ v podobe dvoch bratov. Odkaz tohto podobenstva je však určený tým, ktorí sami seba považujú za obzvlášť dobrých a zbožných. Preto je kľúčovou postavou v tomto podobenstve starší brat, ktorý na rozdiel od mladšieho svojho otca neopustil, neprehýril svoje dedičstvo, ale naopak, roky otcovi slúžil a nikdy neprestúpil jeho príkaz. Tak ako sa farizeji pohoršovali na tom, že Ježiš jedáva s hriešnikmi, tak sa starší brat hneval, že otec pripravil veľkú oslavu pre mladšieho brata, ktorý sa vrátil domov. Vzdorovito a nahnevane preto ostane stáť pred domom a odmieta vojsť dnu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite