Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O autách a ľuďoch

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

Z vtáčej perspektívy je to bizarný pohľad. Na mnohých plochách v USA sa zhromažďujú spätne vykúpené autá od majiteľov po zistení, že ich softvér podvádza pri emisných kontrolách: pestrofarebná mozaika úhľadne a úsporne zaparkovaných vozidiel rôznych modelov a farieb.

O autách a ľuďoch Natália Ložeková / natalialozekova.sk

na jednom mieste sú ich tisíce až desaťtisíce. 

Škandál sa dotkol asi 400 000 áut a keby sa zaparkovali tesne jedno za druhé, vytvorili by rad vozidiel dlhý vyše 900 kilometrov. Tíško hrdzavejú, kým sa nerozhodne, čo s nimi. Sú úplne v poriadku, často v plnej výbave. Mnohé s málo najazdenými kilometrami. Ich chyba je len tá, že ich motor „podvádza“ s množstvom škodlivých látok, čo pri svojom chode vypúšťa. 

Pri kontrole sa urobilo zadosť čoraz prísnejším ekologickým predpisom a zároveň boli aj majitelia spokojní s jazdnými vlastnosťami. Splniť súčasne také protichodné požiadavky bolo takmer nemožné a ak, tak len za citeľne vyššiu predajnú cenu. Tak sa dobrý cieľ – ekológia aj dostatočne výkonný motor v aute – dosiahol malým podvodom. Úpravou v programe riadiacom chod motora tak, aby pri kontrole emisií rafinovane oklamal meracie zariadenia. 

„Ani najsvätejšie ciele nesmieme dosahovať zlou cestou, vždy znova nás to neodolateľne priťahuje.“

V náboženskej terminológii sme to dosiahli cestou hriechu. (Okrem v kázňach dosť populárneho šiesteho prikázania existuje aj prikázanie, že nemáme klamať. Poznámka pre tých, ktorí majú v znalosti Desatora nejaké tie medzery.)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite