Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chamtivosť ich doženie

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Český politický podnikateľ Tomio Okamura vyhodil troch svojich poslancov. Prečo sa takým obskúrnym príbehom vôbec zaoberať? Pretože dobre vypovedá o tom, ako podobné strany fungujú. Aj ako končia.

Chamtivosť ich doženie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

tomio Okamura nemá na Slovensku úplne presnú paralelu: pre agresívnu proticudzineckú kampaň jeho stranu porovnávajú s kotlebovcami, len bez uniforiem. Ale Okamura v skutočnosti žiadnu ideológiu nemá. Stavil na strach z moslimov len preto, že to prináša hlasy a peniaze. 

Nie je to tak dávno, čo sa profiloval presne opačne, ako sveták a kozmopolitný biznismen: v roku 2011 sedel v porote Miss Expat (čo mala byť prehliadka krásy cudziniek žijúcich v Česku), v roku 2013 sa pochválil fotkou, ako s vtedajšou priateľkou navštívili v Londýne zo zvedavosti mešitu. 

V tom istom roku vstúpil do politiky so stranou propagujúcou priamu demokraciu, ktorá sa podobala Obyčajným ľuďom Igora Matoviča. Lenže do dvoch rokov sa mu vzbúril klub a vylúčil ho za machinácie so straníckymi peniazmi (.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite