Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

(Ne)možnosť

.brat Filip .stĺpčeky .slovo františkána

Krátky pohľad na túžbu po nekonvenčnosti ponúka jasnozrivý Exupéry vo svojej Citadele: „Človek je podobný citadele. Rozbúra svoje steny, aby dosiahol svoju slobodu, ale zostane z neho len rozpadnutá a hviezdam otvorená pevnosť. Vtedy sa začne úzkosť z nebytia.“

(Ne)možnosť Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v kolobehu života je stále po voľbách, ale aj pred voľbami. Ľudskými aj politickými. Tie najčerstvejšie, prezidentské, sa práve skončili. Keď toto píšem, ešte neviem, ako dopadli, hoci to už trocha tuším. Pred druhým kolom sa pre sklamaného voliča bude z podvedomia vynárať direkcia voľby menšieho zla. Je to trochu schizofrénia: volím niekoho, koho nechcem, aby sa tam nedostal niekto, koho nechcem.

Vždy som si myslel, že nato, aby sa veriaci človek vedel aj v 21. storočí hodnotovo rozhodovať, stačí poznať Evanjelium Ježiša Krista. V týchto voľbách sa však zvlášť ukázalo, že to nestačí. Evanjelium treba aj pravdivo zvnútorniť. A deň čo deň zisťujem, ako veľa mi k tomu ešte chýba. Napríklad len taká veta z Evanjelia podľa Jána: „Keď príde on, Tešiteľ a Duch pravdy, ukáže svetu, čo je hriech, čo spravodlivosť a čo súd.“ Je zaujímavé, že práve s fenoménom hriechu súvisí aj otázka ľudskej slobody.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite