Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

ODS sa zbavuje Václava Klausa

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Václavom Klausom v titulku sa myslí junior: 49-ročný poslanec, syn zakladateľa strany a neskoršieho českého premiéra i prezidenta. Ale u Klausovcov tak či tak otec tvorí so synom jednotu. Čo sa stalo?

ODS sa zbavuje Václava Klausa Natália Ložeková / natalialozekova.sk

poslanecký klub ODS vyzval juniora na odchod, pretože „dlhodobo poškodzuje ODS“. Strana si pritom dediča slávneho mena pestovala: mal jej vrátiť voličov spomínajúcich na slávne 90. roky, keď napravo od ODS bol iba múr. Zároveň syn kopíroval otca v jeho kritických názoroch na Európsku úniu (podľa juniora treba vystúpiť „aj za cenu ochudobnenia o tretinu“) a na americké intervencie (po minuloročnej smrti troch českých vojakov v Afganistane spochybnil junior zmysel celej tamojšej misie). Nejaký čas to fungovalo. Mladý Klaus má na Facebooku viac ako 100-tisíc fanúšikov, píše stĺpčeky pre populárne Novinky.cz, takže pri svojej volebnej premiére v roku 2017 získal najväčší počet preferenčných hlasov hneď po Babišovi. V parlamente vedie školský výbor. Lenže mladý Klaus je dobrý šéf a zlý podriadený: tak ako jeho otec je lojálny len k inštitúciam, ktoré sám riadi. Súčasný šéf strany Petr Fiala (brniansky profesor politológie a hlboko veriaci kresťan) sa skôr či neskôr musel so sarkastickým a antiklerikálnym Klausom stretnúť. A príhodný okamih nastal teraz, pred polovicou volebného obdobia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite