Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Pri príležitosti stého výročia narodenia prvého ponovembrového generálneho biskupa evanjelickej cirkvi na Slovensku Pavla Uhorskaia bola predstavená jeho kniha Cirkev v  útlaku II. Udialo sa to počas bohoslužby, ktorú viedol farár Maroš Šefranko.

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

pri vydávaní kníh nie sú na tom evanjelici lepšie ako celé Slovensko. Kniha s príbehmi osemnástich prenasledovaných kňazov vznikla len vďaka niekoľkým neúnavným nadšencom: Viole Fronkovej, bývalému sudcovi Ústavného súdu Ivanovi Trimajovi, novému generálnemu biskupovi tejto cirkvi Ivanovi Eľkovi a donorovi, americkému pastorovi slovenského pôvodu Matthewovi Heisovi. 

Pamäť z dôb utrpenia treba uchovať. Na slávnosti boli prítomní rodinní príslušníci prenasledovaných kňazov z celého Slovenska. Mirko Petrovič, evanjelický farár z Dolnej zeme, sa v roku 1945 vrátil na Slovensko. V roku 1950 bol odsúdený na 23 rokov väzenia ako titovský špión. Štefana Havlíka zasa v roku 1952 zaistili v Rožňave, obvinili z triedneho nepriateľstva a odsúdili na päť rokov väzenia. A tak ďalej.

Evanjelici na Slovensku prechádzajú dobou skúšok a poctivo, plní viery, si pritom  hľadajú svoju tvár. Keď v novembri 1989 slovenská televízia vysielala prvý slobodný okrúhly stôl cirkví a náboženských spoločností, za evanjelickú cirkev naň prišiel 51-ročný farár z Hanušoviec nad Topľou Ján Bohdan Hroboň a sprievod mu robili dvaja chlapci z jeho šiestich detí, 22-ročný Ján a 21-ročný Bohdan. Ten prvý bol v týchto dňoch inštalovaný za biskupa západného dištriktu, ten druhý je známy biblista, minuloročný nositeľ Ceny Dominika Tatarku za editorstvo diela Žalmy II. A v týchto dňoch sme v televízii mohli sledovať aj inštaláciu nového generálneho biskupa ECAV, vzácneho človeka Ivana Eľka. Nástup novej, vernej a otvorenej generácie v evanjelickej cirkvi je povzbudením pre celé Slovensko. A rovnako možno badať prebudenie evanjelickej mládeže, ktorá hľadá svoje miesto v tejto dobe. 

Bratia evanjelici, modlíme sa za vás.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite