Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď slepý vedie slepých

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

Aj vidiaci môže byť slepý. O tejto slepote hovorí Ježiš v odpovedi na otázku: Môže viesť slepý slepého? Nepadnú obaja do jamy? A táto iná „slepota“ býva oveľa častejšia než slepota naozajstná.

Keď slepý vedie slepých Natália Ložeková / natalialozekova.sk

znepokojivý je obraz Pietra Bruegela (1526 – 1569) Slepý vedie slepých. Umelec Ježišovo podobenstvo stvárnil výtvarne. Šesť slepcov sa pevne drží. Idú dolu kopcom. Prvý z nich už spadol, zrútil sa do močiara. Ostatní ho nasledujú. Dokážeme ľahko predvídať, že tam padnú aj oni. Tváre tých slepcov vzbudzujú súcit. Sú biedne oblečení, slepota z nich urobila žobrákov. Bol to výjav, aký sa v Ježišových časoch vyskytoval často, no aj dnes je v mnohých krajinách celkom bežný. Ježiš sám bol vždy znova a znova otrasený biedou slepých ľudí a mnohých preto zbavil ich trápenia. Známy je príbeh o slepom Bartimejovi z Jericha. Ten kričal o pomoc tak nahlas, tak veľmi prosil o zmilovanie, že Ježiš si ho zavolal k sebe a opýtal sa ho: „Čo chceš, aby som ti urobil?“ Bartimej odvetil: „Rabboni, aby som videl!“ A Ježiš mu prinavrátil zrak.

No aj vidiaci môžu byť slepí. O tejto slepote Ježiš taktiež hovorí. Vyskytuje sa častejšie než tá naozajstná slepota. Byť slepý k vlastným chybám, ale ostro vidieť chyby iných, to je horšie než strata fyzického zraku. Ježiš použije na opis tejto vlastnosti vskutku drastické prirovnanie, z ktorého sa už stalo aj často používané príslovie: „Prečo vidíš smietku v oku svojho brata, a vo vlastnom oku brvno nezbadáš?“ Ježiš tak pripomína jedno z najčastejších zranení v medziľudských vzťahoch. Prečo sa nám zdajú chyby druhých také zreteľné, no príde nám zaťažko spoznať a priznať si vlastné chyby a slabosti?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite