Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Baro rašaj – veľký kňaz

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

„Ty, Jozef, mne sa zdá, že fúka viac, než by bolo zdravé!“ Jozef bez slova škaredo zazeral na šípkové kriaky pod hradbami Spišského hradu. Knísali sa vo vetre a tvárili sa previnilo, akoby ony za ten vietor mohli.

Baro rašaj – veľký kňaz Natália Ložeková / natalialozekova.sk

najbližšia dlhšia vychádzka bude až o týždeň. A najbližšie lietanie s padákom až o dlhých sedem dní. 

Jozef sa váhavo dal do pohybu. Primitívny padákový klzák prvej generácie za jeho chrbtom sa prudko nafúkol a zmenil sa na hlavnú plachtu pirátskej plachetnice. Vytrhol Jozefa z predklonu, prudko ním kmasol dozadu, až mu nohy vyleteli nad hlavu, a šmaril ho na chrbát. Bolo to rýchle a reflexívne. Pravá ruka chcela zmierniť dopad a odnieslo si to vyskočené rameno. Niečo také som videl prvýkrát v živote. Zdeformované plece s čudnou hrčou vpredu. Muselo to príšerne bolieť, no Jozef nevyronil ani slzičku. Keď sa ako-tak pozviechal, nesmelo som navrhol nemocnicu. Bez slova si prikľakol pravým kolenom lakeť zranenej ruky. Napriek mojim protestom trhol, ozvalo sa lupnutie a rameno nadobudlo pôvodný tvar. Pravačkou urobil minimalistický znak kríža a vydýchol si. „Budem môcť dať večer na konci vešpier požehnanie. Mám dnes diakonskú službu v katedrále.“

Boli sme bohoslovci, no priatelili sme sa už od gymnázia. Jozef Krišanda už vtedy lietal v aeroklube na vetroňoch. Po maturite chcel ísť za dopravného pilota, a tak sa prihlásil na Vysokú školu dopravnú do Žiliny. Poslali ho na podrobnú leteckú zdravotnú prehliadku do Prahy. A tam mu zistili niečo, prečo mu nedovolili dokončiť kurz a získať pilotný preukaz čo i len na vetroňa. Bola to preňho rana. Pár rokov sa na tej škole trápil v ekonomickom odbore, až prišla revolúcia a šiel za silným hlasom povolania ku kňazstvu, ktoré v jeho srdci roky súperilo s povolaním pilota. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite