Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keď rokujú Trump a Kim

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Znie to zvláštne, ale za zlyhanie samitu so severokórejským diktátorom si prezident Trump zasluhuje čosi ako pochvalu. Predčasný odchod domov je to najlepšie, čo sa mohlo stať.

Keď rokujú Trump a Kim Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ideálne by bolo, keby sa americký prezident s Kimom nestretával vôbec. Okrem jeho estrádneho prístupu k politike je na súčasnom nájomníkovi Bieleho domu máločo znepokojujúcejšie než jeho slabosť pre diktátorov – od Putina cez Erdogana až po Kima. Toho posledného Trump vychvaľoval ako „silného“ a „šikovného“. Kim pritom stojí na čele režimu, ktorý zatvára svojich oponentov do koncentračných táborov a nechal zavraždiť aj svojho strýka a brata.

Prečo so Severnou Kóreou nerokovať? Nie je lepší okrúhly stôl než rinčanie zbraňami? A neznamená minulotýždňové zlyhanie, že svet je dnes o čosi menej bezpečný? Nie – a nie. 

Predovšetkým si treba pamätať, ako si Severná Kórea miesto pri stole vydobyla. Kim zastavil testy balistických striel a jadrových hlavíc – gesto, ktoré nová juhokórejská vláda videla ako zmierlivé, bolo z Kimovej strany sprevádzané oznamom, že Severná Kórea je pripravená k dialógu s južnými „krajanmi.“ Doma pritom režim svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že sila a spoľahlivosť severokórejských nukleárnych striel boli naplno preukázané a ďalšie testy by tak boli zbytočné. Namiesto testov preto Kim nariadil sériovú výrobu rakiet...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite