Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ústavný súd a iné príbehy

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Toto sú tri správy o „neudalostiach“. Jedna je politická, druhá spoločensky významná a tá tretia je srdcervúca. Čo je to neudalosť? Hneď vysvetlím.

Ústavný súd a iné príbehy Natália Ložeková / natalialozekova.sk

prvá sa týka českého Ústavného súdu, kde sa koncom januára uvoľnilo jedno miesto. Prezident Miloš Zeman má navrhnúť dlhoročného dekana pražských práv Aleša Gerlocha (ako prezradil sám kandidát), ale časť senátorov už dopredu odkazuje, že by ho neschválila. V januári sa totiž prevalili Zemanove pokusy ovplyvňovať súd v živých kauzách, preto je Senát obozretný. Profesor Gerloch je síce expert na ústavné právo, ale v životnej dráhe vykazuje príchylnosť k mocným: od vstupu do KSČ v 18 rokoch v roku 1973 až po nedávne obhajovanie prezidentových postojov. Ako sa za senátorov vyjadril gróf Tomáš Czernin z TOP 09, profesor je „ideálny advokát“, ktorý „obháji prezidentovi čokoľvek“. V Česku navrhuje ústavných sudcov prezident a schvaľuje ich Senát, ktorý je zložený inak ako snemovňa. Odpor dali najavo kluby TOP09 a STAN (18 hlasov), ľudovci (15) a nezávislí (6), čo v 81-člennej hornej komore znamená bezprecedentnú „neudalosť“: ešte než bol kandidát oficiálne navrhnutý, bol odmietnutý.

Druhá udalosť, ktorá sa nestala, sa týka snemovne. Minulý týždeň sa pokúsila skupina poslancov presadiť na program schôdze zákon o manželstve i pre homosexuálov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite