Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Problém západných progresivistov

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Bolo ľahké sa tým príbehom nechať nadchnúť, zvlášť v ére Trumpa. Mladá moslimská žena zo Somálska, ktorá v detstve dostala azyl v Spojených štátoch, bola zvolená do Snemovne reprezentantov.

Problém západných progresivistov Natália Ložeková / natalialozekova.sk

po jej zvolení svet rýchlo obletela fotografia jej príletu na washingtonské Reaganovo letisko v spoločnosti hrdého otca. Na to isté letisko dorazili z utečeneckého tábora v Keni v roku 1995.

Nadchnutie z toho, že americký sen ešte nezomrel, však netrvalo dlho. Ilhan Omar sa, podobne ako mnoho iných ľavičiarov, zvlášť tých z moslimského prostredia, pozerá s odporom na štát Izrael. Už počas jej dvoch rokov v minnesotskej Snemovni reprezentantov bojovala za organizované bojkoty a sankcie proti židovskému štátu, ktorý prirovnala k Juhoafrickej republike v čase apartheidu.

V ľavicových aj moslimských kruhoch sa kritika Izraela pričasto prelína s antisemitizmom. V roku 2012 napísala Ilhan Omar na Twitteri, že Izrael „zhypnotizoval svet“. Dnes tvrdí, že si nebola vedomá toho, že predstava Žida ako hypnotického manipulátora bola starodávnym antisemitským stereotypom. Ale to, že nešlo len o nevedomosť, naznačuje jej vysvetlenie, prečo je zrazu za svoje minulé výroky a pohľad na Izrael kritizovaná: „It’s all about the Benjamins baby,” citovala názov pesničky Puffa Daddyho. Ten by sa dal preložiť ako „Za všetkým hľadaj peniaze.“ Benjamin je totiž slangový názov stodolárovej bankovky, podľa podobizne Benjamina Franklina.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite