Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

 Rok 1988 sa v Československu niesol v znamení kresťanov. Podpisová akcia moravských katolíkov, Sviečková manifestácia v Bratislave, mimoriadny mariánsky rok so státisícovými účasťami na púťach. 

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

rok 1989 sa niesol v znamení ostrej konfrontácie medzi občianskymi aktivistami a komunistickou mocou. Polícia zasahovala počas Palachovho týždňa, proti spoločenstvu priateľov USA, ekologickým aktivistom, manifestantom z 21. augusta 1989 a nakoniec aj 17. novembra proti študentom na Národní tříde. Stále bol niekto uväznený, alebo postavený pred súd: Havel, Marvanová, Devátý, Čarnogurský, Kusý a ďalší. Ako sa v týchto historických chvíľach správala katolícka cirkev, stelesnená a reprezentovaná 90-ročným kardinálom Františkom Tomáškom? 

Dňa 20. januára 1989 poslal kardinál Tomášek protestný list predsedovi vlády Adamcovi pre brutálny zásah polície počas Palachovho týždňa. Prvého apríla prijal kardinál hovorcov Charty ´77, ktorí sa mu poďakovali a vyjadrili úctu za jeho postoj a slobodné vystupovanie. Dňa 9.júna zaslal kardinál list prezidentovi Husákovi, v ktorom mu tlmočil stanovisko katolíckej cirkvi k pripravovanej ústave – žiadal zaručiť slobodu vierovyznania, zrušiť článok ústavy o marxizme-leninizme ako ideológii štátu a vyjadril presvedčenie, že najlepšia zo všetkých zriadení je demokracia. Dňa 25. júla oboznámil kardinál vo svojom posolstve veriacich s krokmi, ktoré podnikol na obranu práv cirkvi a občanov. Štvrtého augusta zaslal vláde a ÚV KSČ otvorený list, v ktorom vyjadril podporu petícii Několik vět. A 21. novembra predniesol kardinál Tomášek v Katedrále svätého Víta vyhlásenie všetkému ľudu Československa: „Nesmieme mlčať vo chvíli, keď ste sa zjednotili k mohutnému protestu proti bezpráviu, páchanému na nás počas štyroch desaťročí... Týmto ľuďom sa nedá veriť... Sme s vami, priatelia, ktorí voláte po spravodlivosti pre všetkých... Sloboda je nedeliteľná!“

Cirkev sa nemôže vyjadrovať ku každej politickej a spoločenskej udalosti. Musí však vedieť, kedy už nemôže mlčať. Kardinál Tomášek túto úlohu v roku 1989 naplnil.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite