Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Strelené nápady?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Jedným z problémov demokratického Západu je nedostatok predstavivosti naprieč politickým spektrom. Prázdnota technokratického liberálneho centrizmu bola viditeľná aj v Davose.

Strelené nápady? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

intelektuálne skrachovaný je pravicový populizmus, ktorý sa snaží svet vrátiť do éry národných štátov a etnickej čistoty. No ani živelne charizmatickí mladí ľavičiari, ako členka Snemovne reprezentantov z Bronxu Alexandria Ocasio-Cortez, neponúkajú nič inovatívne. 

Vo svete meniacich sa technológií a nových obchodných modelov riešenia, ktoré mali opodstatnenie v minulosti (napríklad 70-percentné daňové sadzby pre najvyššie príjmy) už nebudú fungovať. Najbohatší ľudia totiž nedostávajú každý mesiac na účet zdaniteľný príjem, ale držia efektívne usporiadané aktíva.

Neznamená to, že sa so štrukturálnymi problémami nedá robiť nič. Nedávna kniha ekonóma Glena Weyla, ktorý sa venuje výskumu pre Microsoft, a profesora Chicagskej univerzity Erica Posnera Radikálne trhy ponúka zoznam myšlienok, ktoré možno vyzerajú strelene, ale sú založené na serióznych poznatkoch zo spoločenských vied. Nahnevať pritom dokážu pravičiarov aj ľavičiarov. Za všetky jeden nápad: COST, teda akási samohodnotená daň zo spoločného vlastníctva. Tú chcú Weyl a Posner uvaliť na aktíva ako pozemky, patenty či rádiové frekvencie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite