Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krstiť malé deti?

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

Čo motivuje stále tak veľa ľudí, aby žiadali cirkev o krst pre svoje dieťa? Je to jednoducho iba tradícia? A patrí sa vôbec, aby bolo dieťa pokrstené?

Krstiť malé deti? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

aj rodičia, ktorí sami vystúpili z cirkvi, si často prajú, aby ich dieťa bolo pokrstené. O čo teda ide pri krste? Prečo chce čoraz viac dospelých prijať krst? Z roka na rok totiž rastie počet krstov dospelých ľudí. To je už celkom iná situácia ako pri krste detí. Je to veľmi osobný krok, vlastné rozhodnutie, vôľa stať sa prostredníctvom krstu kresťanom. Niektoré kresťanské cirkvi a spoločenstvá preto odmietajú krstiť deti. Malé dieťa sa predsa nemôže samo rozhodnúť pre vieru. Mnohí kresťanskí rodičia teda čakajú s krstom svojich detí: Až dieťa sa má samo rozhodnúť pre čas, keď je pre tento krok zrelé.

Krst detí – krst dospelých – prečo vôbec tento obrad, ktorý sa slávi rôznymi spôsobmi? Zväčša sa vyleje len troška vody na hlavu kandidáta krstu. Pôvodná forma krstu bolo úplné trojnásobné ponorenie. Slová, ktoré sa pri krste hovoria, sú však všade rovnaké: „Ja ťa krstím v mene Otca i Syna i Ducha Svätého.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite