Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Muž, ktorý rúbal stromy

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Dôchodca Jaromír Balda (71) sa v záverečnej reči prirovnal k hrdinovi: „Chcel som urobiť výzvu ako Jan Palach.“ Prvý Čech odsúdený za terorizmus je slabomyseľný. Ale nie toľko, aby nevedel, čo robí.

Muž, ktorý rúbal stromy Natália Ložeková / natalialozekova.sk

elektrikár Balda je horlivý priaznivec proticudzineckej strany SPD Tomia Okamuru a volič prezidenta Miloša Zemana. Tak dlho počul od svojich obdivovaných politikov o islamskom nebezpečenstve, až vymyslel plán. V lete 2017 povytínal stromy na lokálnej trati v Stredočeskom kraji. Po okolí rozhádzal letáky, aké by podľa jeho predstavy napísal moslim: 

„Allah akbar! Česko je neveriaci pes.“

Ďalšie zaslal do televízie Prima. Aj keď potom spálil topánky, aby ho nevystopovala polícia, chytili ho celkom ľahko. Kriminalisti našli motorovú pílu aj počítač s tlačiarňou. Komentovať jeho obhajobu je nadbytočné, ale pre poriadok: kým Jan Palach kvôli vyburcovaniu Čechov a Slovákov v roku 1969 obetoval sám seba, Balda takmer zabil niekoľko ľudí. Do dvanásťmetrovej jelše na trati do Všetat narazil malý motorák s deviatimi cestujúcimi, v druhom prípade (borovica na koľajniciach u Bělej pod Bezdězom) to bol vláčik so šiestimi pasažiermi. Nikomu sa nič nestalo, strojvodcovia včas brzdili, ale ako poznamenal znalec, „bolo z pekla šťastie, že sa vlak nevykoľajil.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite