Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Pri dvadsiatom výročí upálenia Jana Palacha vyhlásili opozičné skupiny v Prahe Palachov týždeň. V predvečer výročia 15.1.1989 zorganizovali zhromaždenie na Václavskom námestí. Priestor bol uzavretý 2 200 policajtmi a 1 300 milicionármi. 

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v bočných uliciach i na námestí došlo napriek tomu k spontánnym protirežimovým vystúpeniam, proti ktorým polícia brutálne zasiahla. Nasledujúci deň boli Václav Havel a ďalší disidenti uväznení. Dňa 20. januára kardinál Tomášek listom predsedovi vlády protestoval proti zásahu polície. 

Vo februári bol Havel odsúdený na deväť mesiacov nepodmienečne. Dňa 16. marca bol uväznený Stanislav Devátý. Ten vyhlásil hladovku, po 30 dňoch hladovania ho prepustili. Prvého mája sa podarilo viacerým aktivistom votrieť do komunistického sprievodu – a pred tribúnou rozostreli transparenty za prepustenie politických väzňov. 18-ročnú Renatu Pánovú preto odsúdili na 6 mesiacov. 

Siedmeho mája, pri 70. výročí smrti Štefánika, sa na Bradle zišlo asi tisíc ľudí. Dňa 17. mája súd v Prahe prepustil Havla na podmienku. Desiateho júna Joan Baez na Bratislavskej lýre privítala v hľadisku Václava Havla a na pódium pozvala Ivana Hoffmana, aby zaspieval odvážnu pieseň. Vypli mu mikrofón. Dňa 21. júna polícia v Prahe tvrdo zasiahla proti ekologickej manifestácii, 29. júna bola zverejnená petícia Několik vět, ktorú do konca septembra podpísalo 30-tisíc ľudí. Dňa 17. augusta sa začalo trestné stíhanie proti bratislavskej päťke: Kusému, Čarnogurskému, Ponickej, Seleckému a Maňákovi. Dňa 21. augusta polícia násilím zasiahla proti demonštrantom na Václavskom námestí. Na konci augusta boli vysvätení traja noví biskupi. Dňa 28. októbra polícia rozohnala niekoľkotisícové zhromaždenie na Václavskom námestí. Dvanásteho novembra bola svätorečená Anežka Česká. Dňa 13. novembra sa začal proces s bratislavskou päťkou, 16. novembra sa v uskutočnil pochod študentov centrom Bratislavy. Dňa 17. novembra polícia brutálne zasiahla proti študentom na Národní tříde – a začala sa Nežná revolúcia.

Palachovým týždňom sa teda začal kľúčový rok.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite