Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Populistická revolúcia začne strácať na dychu

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Predpovede bývajú zradné. Ale tu je jedna pre rok 2019, ktorá je súčasne novoročným želaním aj výzvou do boja: v tomto roku začne populistická revolúcia strácať energiu.

Populistická revolúcia začne strácať na dychu Czarek Sokolowski/AP/SITA Podpredseda talianskej vlády a zároveň minister vnútra Matteo Salvini počas návštevy Poľska hovoril, že aliancia s tamojšími euroskeptikmi môže vyvolať "európsku jar". Salvini sa už niekoľko mesiacov snaží o vytvorenie euroskeptickej koalície v rámci Únie.

tu sú tri dôvody na optimizmus:

Predovšetkým, náklady populizmu sú čoraz jasnejšie. Ak má dnes všeobecne nenávidená dohoda o brexite, ktorú vyjednala Theresa May, šancu na úspech v britskom parlamente, tak je to predovšetkým preto, lebo si rastúci počet konzervatívnych poslancov uvedomuje, akou katastrofou by mohol byť „tvrdý“ odchod z EÚ. 

V Spojených štátoch zasa neplatí, že by obchodné vojny boli „dobré a ľahko sa vyhrávali,“ ako to tvrdil prezident Trump. Len automobilku Ford stáli clá na oceľ a hliník okolo miliardy dolárov v ušlých ziskoch. A podľa Národného združenia daňových poplatníkov presahuje záťaž nových obchodných opatrení na amerických spotrebiteľov veľkosť zvýšenia daní v dôsledku Obamovej zdravotníckej reformy. Nie je pritom vylúčené, že tento rok zažijú Spojené štáty ekonomické spomalenie. A vzhľadom na chaos v Bielom dome si očakávanie, že by vláda zareagovala správne, vyžaduje silnú dávku predstavivosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite