Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Akčný Andrej a Brutálny Babiš

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Ako to, že v Česku neprejde ani týždeň bez ďalšieho problému okolo Andreja Babiša, ale on aj jeho hnutie sú stále populárne? Možno máme dvoch premiérov: Akčného Andreja (A) a Brutálneho Babiša (B). Uvediem príklad.

Akčný Andrej a Brutálny Babiš Natália Ložeková / natalialozekova.sk

víkend 1. až 2. 12 .: Európske denníky Guardian a Le Monde zverejňujú analýzu právnej služby Európskej komisie, podľa ktorej je český premiér B v konflikte záujmov. Česko by podľa nej malo vrátiť časť z tohtoročných poľnohospodárskych dotácií (82 miliónov eur), ktoré čerpal aj premiérov holding Agrofert. Podnet do Bruselu poslala česká Transparency International a opozičná Pirátska strana. Premiér B reagoval ostro: „Nemám konflikt záujmov. A nič sa nebude vracať.“

Akčný Andrej zatiaľ zverejňuje na svojom fejsbúku, že v Prahe vybuduje veľkú vládnu štvrť: „Čau ľudia, ja viem, je nedeľa a máte asi iné plány, ale chcel by som si s vami urobiť taký malý výpočet. Máte ceruzku a papier? Mal by som pre vás investíciu.“ Podľa A by všetky ministerstvá opustili paláce v centre, prenajali ich a presťahovali sa do nových budov, ktoré sa tým vraj zaplatia do piatich rokov. (Nový primátor z Pirátskej strany mu odkázal, že je to opačný smer, než akým Praha pôjde: chce pestré mesto, nie monolitné štvrte, ktoré sa večer vyľudnia. Ale médiá aj tak píšu o vládnom pláne.)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite