Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Andrej Legutký: Plagizovaný prípitok

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

Z tradície svadobných rituálov dýcha minulosť krásnej ľudskej spolupatričnosti aj do dnešných individualistických čias. Za svoj kňazský život som videl desiatky rozbitých tanierov so soľou a cukrom a držal prsty pri mnohých mladomanželských tancoch. Občas som si utrel i slzičku.

Andrej Legutký: Plagizovaný prípitok Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ešte stále zvyknú mladomanželia pozvať kňaza, ktorý ich sprevádzal snúbeneckým obdobím a sobášil ich, aj na svoju svadobnú hostinu. Mojou úlohou je pomodliť sa pred jedlom a vypariť sa rozhodne ešte pred polnocou, hoci ma každý uisťuje, že ešte nie. Úlohou svedkov je mať príhovor.

Na jednej zo svadieb začal nevestin svedok príhodou z detstva o tom, ako veľmi chcel vtedy psíka, no rodičia priniesli domov v perinke dieťa s čudne pokrčenou tváričkou. Pokračoval, ako sa s tým sklamaním vyrovnal a postupne sa naučil mať rád tú svoju sestru, ktorá sa dnes vydáva. Zbadal som mŕtvolnú bielobu v tvári ženíchovho svedka. Lebo keď sa postavil, začal hovoriť o tom, že ako malý chcel mať psíka, no rodičia doniesli domov v perinke jeho mladšieho brata, toho, ktorý sa teraz žení. No, to o tej perinke si len domýšľam, lebo v časti o psíkovi ten nešťastný svedok pokrčil papier, z ktorého čítal a niekoľkými zajakavými, no o to úprimnejšími slovami čosi poprial mladomanželom do spoločného života.

Potom na pokraji s dychom od trémy a takmer infarktu rýchlo kopol červenoarmejským štýlom do seba prípitok, nedbajúc pritom na koliesko citrónu, čo v ňom plávalo. Zradný internetový vyhľadávač obom svedkom ponúkol zo stoviek vopred pripravených príhovorov ten istý. Spoločensky sa odpísať odpisovaním je vždy je nepríjemné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite