Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyhynú politické strany ako dinosaury?

.ján Oravec .stĺpčeky .iný pohľad

Výsledky nedávnych komunálnych volieb opäť potvrdili, že v boji straníckych a nestraníckych kandidátov čoraz častejšie víťazia tí druhí.

Vyhynú politické strany ako dinosaury? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

strany sa stávajú politickými dinosaurmi súčasnej doby. Sú čoraz viac prežitou formou organizovania politického života. K strate dlhodobej dominancie a napokon až k vyhynutiu skutočných dinosaurov však neprišlo ich vlastným pričinením. Viedla k tomu zmena podmienok, v ktorých fungovali. Tá zmena bola taká zásadná, že sa jej nedokázali prispôsobiť.  A udiala sa v dôsledku faktorov, ktoré boli úplne mimo ich kontroly. Či už to bol výbuch sopky alebo dopad meteoritu, asi ťažko môžeme dinosaury kritizovať za to, že s tým nič neurobili.

Klasické politické strany, ako ich poznáme z minulosti, musia čeliť rovnako zásadným zmenám. Ak sa im nedokážu prispôsobiť, prestanú existovať. Rovnako ako kedysi dinosaury. Úlohu vulkánu či meteoritu, teda externých faktorov úplne mimo kontroly dotknutých subjektov, dnes zohráva internet a pokrok v informačných technológiách, najmä inteligentné telefóny. Internet najprv dramaticky znížil transakčné náklady na komunikáciu s voličmi. Robiť politiku bolo kedysi veľmi nákladné. Vyžadovalo si to organizovanie stretnutí s občanmi, cestovanie po mestách a dedinách a oslovovanie voličov. To stálo veľa peňazí, personálu, času a energie na organizovanie logistiky. Bol to hlavný dôvod, prečo bol úspech nezávislých kandidátov v predinternetovej dobe takmer vylúčený. Účinné oslovenie voličov dnes nevyžaduje nič z toho. Vďaka masovému rozšíreniu inteligentných telefónov občania prestávajú strany potrebovať, pretože aktívnejší jednotlivci spomedzi nich vedia formulovať problémy, navrhovať riešenia a získavať pre ne podporu lepšie než roky usadené politické subjekty. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite