Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nezabudnuté Čapí hnízdo

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Niekedy je udalosťou týždňa jediný článok v médiách, ak je dobrý. A tento bol: web verejnoprávneho Českého rozhlasu minulý utorok zverejnil policajné dôkazy proti stíhanému premiérovi Andrejovi Babišovi.

Nezabudnuté Čapí hnízdo Natália Ložeková / natalialozekova.sk

áno, ide o starú známu kauzu Čapí hnízdo, v ktorej sú Babiš, jeho rodina a jeho manažéri obvinení z dotačného podvodu za dva milióny eur. Na osvieženie pamäti: podľa polície vedome obišli pravidlá, aby na Babišov luxusný rekreačný areál získali európsku dotáciu určenú pre malé podniky, na ktorú premiérov obrí holding Agrofert správne nemal mať vôbec nárok. A čo je v tejto veci také nové? Tri dobré správy.

Po prvé, hlavný vyšetrovateľ ani štátny zástupca sa zatiaľ nezľakli. O kauze nebolo rok vôbec počuť a policajní šéfovia medzitým opúšťali funkcie (doterajší policajný prezident Tomáš Tuhý sa stáva veľvyslancom na Slovensku), takže to už-už vyzeralo, že si nikto netrúfa v tomto volebnom období poslať najmocnejšieho politika krajiny pred súd. Z dlhého textu Českého rozhlasu však vyplýva, že vyšetrovateľ sa zatiaľ v tichosti a trpezlivo vyrovnal so všetkými obštrukčnými námietkami tak, aby uzavrel vyšetrovanie do konca tohto roka a aby štátny zástupca mohol podať obžalobu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite