Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Dvadsiaty deviaty rok slávime Nežnú revolúciu. Znovu si pripomíname najväčšie celospoločenské vzopätie v našich novodobých dejinách, v ktorom v Česku i na Slovensku zaznel jediný výkrik: chceme byť slobodní. 

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

za takmer tri desaťročia sme videli rôzne podoby chápania slobody. Na jednej strane slovenské mestá i obce opeknievajú, ľudia cestujú a študujú v zahraničí, za svoje presvedčenie nikto nie je prenasledovaný, na druhej strane rozkrádanie štátneho majetku, únos, vražda Róberta Remiáša, korupcia, klientelizmus, nevymožiteľnosť práva, a napokon brutálna vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vlastná skúsenosť nás teda naučila, že k slobode automaticky patrí slovo zodpovednosť. Ale k čomu?

V knihe Genezis hovorí Boh prvému človekovi: „Zo všetkých stromov raja môžeš jesť. Zo stromu poznania dobra a zla však nejedz! Lebo v deň, keď by si z neho jedol, istotne zomrieš“. A had, keď pokúšal ženu, aby z neho jedla, povedal: „Nie, nezomriete, ale Boh vie, že v deň, keď budete z neho jesť, otvoria sa vám oči a vy budete ako Boh, budete poznať dobro a zlo“. Čiže človek bude chcieť sám rozhodovať, čo je dobro a čo zlo. A presne toto sa opakuje vo veľkých dejinách i malých príbehoch, keď ľudia začnú sami rozhodovať, čo je dobré, dovolené a užitočné. Takto sa s hrozivými následkami správali nacizmus, komunizmus a všetci diktátori, no ani demokracia nemá problém podľahnúť rajskému pokušeniu. 

Čo teda má byť zrkadlom, ktoré nás má korigovať? Niektorí cítime zodpovednosť voči Bohu, iní, ako Václav Havel, hovoria o horizonte, ktorý nás presahuje a núti k zodpovednosti. Práve sedemnásty november je deň, ktorý nám pripomína, že sloboda je najväčší dar pre človeka vtedy, ak ju vie napĺňať zodpovednosťou. Je to štátny sviatok, ktorý nás môže v ďalších zápasoch o slušné Slovensko povzbudzovať a spájať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite