Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hlasuj: Darovať alebo zničiť?

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Pred rokom viselo v Banskej Bystrici vo vzduchu auto. Ruka žeriava ho držala vysoko nad zemou. Bolo to dosť dobré fáro. Za autom bol veľký transparent: Daruješ toto auto Rómovi, alebo ho necháš padnúť? Hlasuj.

Hlasuj: Darovať alebo zničiť? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

tento experiment spustil na svojom youtubovom kanáli Gogo. S Rytmusom uzavreli stávku. Gogo tvrdil, že Slováci rómskej rodine auto doprajú. Rytmus ako Róm v to neveril. Kontroverzná stávka obletela internet. Za pár dní mala viac než 1,5 milióna kliknutí. Písalo sa o nej všade a video malo vyše pol milióna videní.

Dôležité boli aj tri rómske rodiny vo videu. Z nich Gogo a Rytmus vybrali tú, ktorej by auto podľa nich najviac pomohlo. Boli to chudobné rodiny z osady, no napriek adrese rodičia pracovali a deti dosahovali v škole skvelé výsledky. Rodiny žili normálnym životom a plnili si svoje povinnosti, hoci boli uväznení v stereotypoch a denne čelili predsudkom. Takých rodín je veľa, no počuť o nich málo. Nevidno ich spoza zlého mediálneho obrazu, ktorý zvyknú šíriť konšpiračné weby a niekedy aj seriózne spravodajstvo. Aj politici sa radi zvezú na vlne nenávisti voči Rómom, aby im pribudlo nejaké to percento. Chceli sme vedieť, či dokážeme premôcť holé hlavy a pomôcť vzornej rómskej rodine.

Celý mesiac ľudia pomocou mobilnej aplikácie hlasovali, či auto darovať, alebo nechať zničiť. Mobilná aplikácia bola dielom mňa a kamaráta. Stala sa najsťahovanejšou slovenskou aplikáciou za jednu noc. Dokázala nám povedať, ako ľudia hlasujú aj s ohľadom na pohlavie, región, vek, vzdelanie. Vedeli sme, čo si myslia mladí v Krupine aj v Kežmarku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite