Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pirátska vlajka nad Prahou

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Keby sa primátorom Bratislavy stal pán Hríb, bolo by to menej prekvapivé, než keď sa primátorom Prahy stane pán Hřib. V Česku volia starostov zastupitelia a Pirátska strana presadila svojho muža.

Pirátska vlajka nad Prahou Natália Ložeková / natalialozekova.sk

keď sa v lete registrovali kandidačné listiny, napísal som stĺpček Ako sa volá budúci pražský primátor? (.týždeň č. 32/2018) a myslel som si, že v tejto veštbe sa nemôžem pomýliť. Buď uspeje kandidát vládnej strany ANO, čo bol finančník a doteraz politicky nepopísaný list, alebo bývalý primátor – a zároveň populárny pôrodník – za ODS, alebo kariérny politik Jiří Pospíšil (europoslanec a terajší šéf strany TOP09), alebo čierny kôň volieb Jan Čižinský, najpopulárnejší zo všetkých starostov pražských mestských častí, ktorý opustil ľudovcov a založil si vlastné združenie nezávislých kandidátov Praha Sobě. Lenže omyl. Namiesto týchto štyroch to bude piaty: kandidát populárnej Pirátskej strany Zdeněk Hřib (37).

Medzi rôznymi pirátskymi stranami v Európe je česká odnož najúspešnejšia. Po minuloročných parlamentných voľbách majú 22 poslancov (v 200-člennej snemovni), po tohtoročných komunálnych voľbách im vzrástol počet zastupiteľov v celej krajine trinásťkrát, z 21 na 275. A ak dosiaľ riadili iba jedno mesto (Mariánské Lázně, kde však počas štyroch rokov vystriedali troch starostov) , teraz to bude rovno Praha.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite