Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sen o stropoch výdavkov

.juraj Karpiš .stĺpčeky .iný pohľad

Nerobme z vyrovnaného rozpočtu posvätnú kravu, tvrdil expremiér ešte v roku 2017. A skutočne – v tomto roku by mali byť príjmy o miliardu vyššie, ako sa predpokladalo, no deficit by mal klesnúť len o 200 miliónov.

Sen o stropoch výdavkov Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ekonomika rastie, zamestnanosť stúpa. Rastú teda odvody a hlavne HDP, a preto aj pri nečinnosti vlády automaticky klesajú relatívne ukazovatele dlhu aj deficitu. To je sen každej vlády.

Lenže – aby sa predchádzalo prejedaniu dobrých časov, už 45 krajín uplatňuje takzvané výdavkové stropy. Tie majú za cieľ brzdiť politikov v míňaní dodatočných príjmov. Nie je to pritom žiadna pokrízová novinka, viaceré krajiny so stropmi pracujú už 20 rokov. Dokonca to nie je ani novinka v slovenskom prostredí. Ľudo Odór so svojimi kolegami zmienku o výdavkových stropoch prepašoval aj do ústavného zákona o dlhovej brzde. A už od roku 2011 čakáme na zákon, ktorý by zviazal politikom ruky nielen v dlhodobom horizonte, ako to robí dlhová brzda, ale aj v strednodobom.

Diskusia o takomto návrhu prišla až teraz, ke|ď nečakaný nárast daňových príjmov dovoľuje vláde zvyšovať mzdy vo verejnom sektore, nakupovať armádne vybavenie nehľadiac na cenovky, či vytvárať stámiliónové rezervy na predvolebnú kampaň – hovorí sa tomu sociálne balíčky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite