Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moc sa často zneužíva

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

Moc je niečo dobré. No ako všetko dobré, aj moc sa dá zneužívať. O tom sa píše aj v Evanjeliu podľa Marka, v príbehu o Jakubovi a Jánovi, ktorí žiadali Ježiša: „Daj, aby sme sedeli v tvojej sláve jeden po tvojej pravici a druhý po ľavici.“

Moc sa často zneužíva Natália Ložeková / natalialozekova.sk

to zneužívanie moci sa týka všetkých nás. Pretože všetci máme moc. Väčšina síce nemá veľkú moc, no vždy máme moc vykonať niečo dobré. Rodičia majú moc nad svojimi deťmi. Malé dieťa je celkom odkázané na pomoc druhých. No má dôveru v to, že sa oň rodičia postarajú. A oni to radi urobia, lebo milujú svoje dieťa. Slúžia mu toľko, koľko im sily stačia. A neočakávajú za to nijakú vďaku.

Každé „môžem“ znamená vlastne moc. Elektrikár môže veci, ktoré ja nemôžem. Som odkázaný na jeho pomoc. Jeho „môžem“ pomôže mojej nešikovnosti. Na oplátku ja zas môžem mnohé veci, ktoré iní nemôžu. Všetci máme nejakú moc, no v rozdielnych oblastiach. A všade narážame na ten istý fakt: naše „môžem“ má iba jeden zmysel, a to ten, že naše „môžem“ poslúži iným. Všade, kde sa to otočí tak, že ja panujem nad inými, sa moc zneužíva. Najkrikľavejšie je to tam, kde ľudia majú moci veľa. O tom hovorí Ježiš: Mocní zneužívajú svoju moc nad ľuďmi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite