Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mali sme návštevu

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Generálny tajomník Rady Európy sa sám vypýtal na návštevu do Spišského Hrhova po tom, čo pred rokom na titulke denníka New York Times čítal o nenápadnej dedinke na východe Slovenska.

Mali sme návštevu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

chcel vidieť na vlastné oči dedinu, ktorej sa darí vďaka všetkým ľuďom, ktorí chcú pracovať, bez ohľadu na farbu pleti. Na návšteve ho sprevádzal premiér Peter Pellegrini. Novinári z New York Times prišli na Slovensko robiť reportáž o živote Rómov v osadách. Prešli pár lokalít na východnom Slovensku a prišli k nám. Po dvoch dňoch, a stovkách otázok až do najmenších detailov, vznikla pozitívna reportáž o našej dedine, o našej práci. 

Vzácnej návšteve sme neukázali nič mimoriadne. Prešli sme spolu tri dielne, kde naši chlapi a ženy pracujú. Poprerábané staré maštale a hospodárske budovy. Našu najnovšiu výrobňu,  pestovateľskú pálenicu. Pálila sa slivka. Pochválili sme sa novou zbierkou fotografií, Rómovia v tradičných povolaniach, ktorú nám do obecnej galérie daroval autor. Ukázali sme ešte nedokončené múzeum hudobných nástrojov. Celú zbierku nám zberateľ zdarma a natrvalo zapožičal. Boli sme pozrieť aj na nevšedné aktivity detí v škole, ako si dokážu upiecť chlebík. Deti svojimi rúčkami hnietli cesto a nášmu premiérovi aj generálnemu tajomníkovi to nesmierne chutilo. Chlebík bol ešte teplý z pece a taký chutí najlepšie. Takému sa nedá odolať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite