Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo tam zostávame

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Tí druhí majú vždy smolu. Druhý po Palachovi, druhý po Neilovi Armstrongovi, druhá obeť teroristického útoku – tí všetci zostávajú v tieni prvých. Preto treba písať o Tomášovi Procházkovi.

Prečo tam zostávame Natália Ložeková / natalialozekova.sk Minulý pondelok prišiel ďalší útok na spojeneckých vojakov - pri návrate na základňu v provincii Herát na nich začal strieľať afganský vojak.

v auguste sa samovražedný atentátnik odpálil pri základni v afganskej provincii Parvan a zabil pri tom troch českých vojakov (.týždeň č. 33/2018). Česi vtedy usporiadali veľkú solidárnu zbierku pre pozostalých a náčelník generálneho štábu Aleš Opata vyhlásil, že armáda vypátra organizátorov útoku: „Nikto nebude beztrestne zabíjať českých vojakov.“ Bývalý výsadkár Opata nehovoril do vetra. Nedávno napísali Lidové noviny s odvolaním sa na svoje zdroje, že pár týždňov potom české špeciálne komando (na základe informácií od Američanov) zajalo jedného zo strojcov útoku a druhého v prestrelke zabilo. Armáda to nepotvrdila ani nevyvrátila, ale zrejme to tak bude – LN vlastnené fondom premiéra Babiša mávajú exkluzívne informácie priamo z vlády.

„Nebolo to zamerané proti Čechom, muž pálil na kolónu s vojakmi rôznych národností.“

Minulý pondelok však prišiel ďalší útok a ďalší mŕtvy. Pri návrate spojeneckých vojakov na základňu v provincii Herát (išli po stavebný materiál) na nich začal strieľať afganský vojak. Kynológ Tomáš Procházka (42), ktorý na otvorenej korbe terénnej toyoty viezol svojho psa, na následky zranení zomrel. Nepredchádzal tomu žiadny konflikt a nebolo to zamerané proti Čechom, muž pálil na kolónu s vojakmi rôznych národností. Útočník bol zajatý. Nie je jasné, či bol spojený s Talibanom, alebo mu preskočilo (podľa štatistík býva v Afganistane ročne okolo desať útokov z radov tzv. insiderov).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite