Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S kamarátom v Barcelone

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Keď cestujem na miesta, kde som už bol, rád tam idem s niekým, kto je tam prvýkrát. Pozorujem reakcie, počúvam, aký je jeho prvý dojem. Vnímam uhol pohľadu iného človeka a mám pocit, že som na inom, aj mne neznámom mieste. A tak som vzal kamaráta z dediny do Barcelony.

S kamarátom v Barcelone Natália Ložeková / natalialozekova.sk

motivácia bola silná, zápas FC Barcelona. Kamarát miluje futbal. Ale necestuje. Najradšej je na miestom futbalovom ihrisku alebo doma na dvore. Chová sliepky, husi, morky, kačky, prasiatka. Spokojný gazda.

Kúpil som teda lacné letenky a cez internet objednal ubytovanie. Apartmán blízko mora za skvelú cenu. No nekúp to! Vykľul sa z toho ošarpaný byt v arabskej štvrti. Prvýkrát videl živého Araba. Prosil ma, žobronil, aby sme išli niekam inam. Vymenoval, čo všetko sa nám môže stať. Jeho negatívne skúsenosti boli čisto teoretické, z televízie. No strach bol silný, bol vystrašený do poslednej kvapky krvi. „Tak tu ostaneme,“ rozhodol som, aby som si užil tú jeho preľaknutosť. Zamykal izbu na tri zámky. Ani neviem, či spal, či strážil v noci naše malé územie. No poslednú noc sme posedeli s miestnymi pred bytovkou na káve. Našiel si tu kamarátov.

Dobré reštaurácie ho nenadchýnali. „Čo je toto za reštauráciu, keď nemajú rezne ani kuraciu nôžku?“ Keď sme objavili výrobňu pečených kurčiat, jedno celé som kúpil a na lavičke ho sám zjedol. Zamastený bol, úsmev od ucha k uchu. Vyhlásil to za najlepšie jedlo v celej Barcelone. Potom sa zahľadel do diaľky a povzdychol si: „Ja si tu jem kurčatá, no dúfam, že tie moje doma neje líška, že sa mi o ne postarajú.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite