Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

A víťaz českých komunálnych volieb je...

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Za víťaza českých komunálnych volieb by sa mala vyhlásiť strana ANO premiéra Andreja Babiša – alebo nie? Vo väčšine krajských miest okrem Prahy a Liberca vyhrala. Tak prečo to Babišovo sklamanie?

A víťaz českých komunálnych volieb je... Natália Ložeková / natalialozekova.sk

pretože premiérovi záležalo práve na hlavnom meste. Sem nasmeroval kampaň za dva milióny eur (tretinu z celkového rozpočtu ANO na voľby!). Jeho marketingoví kúzelníci vytiahli z klobúka doteraz málo známeho finančníka Petra Stuchlíka, ktorý kandidoval pod heslom „Petr Prahu fakt nakopne“. Lenže ANO skončilo v metropole až piate, hoci v tesnom závese za víťaznou ODS, za populárnou protestnou Pirátskou stranou, za „občianskou kandidátkou“ Praha Sobě bývalého lidovca Jana Čižinského a za TOP 09. V Česku sa nevolia starostovia priamo, vyberá ich zastupiteľstvo, ale zrejme ním bude líder Pirátov alebo TOP 09 alebo Čižinský. Celkom iste to však nebude Stuchlík, pretože Praha Petra fakt nakopla.

Premiér si chcel napraviť chuť v Brne, kde obhájil víťazstvo solídny technokratický primátor Petr Vokřál. Lenže iba tesne. A tak ODS zrušila chystanú koaličnú zmluvu a namiesto toho sa dohodla s lidovcami, Pirátskou stranou a s upadajúcimi sociálnymi demokratmi. Primátorkou druhého najväčšieho mesta sa tak má stať ambiciózna 41-ročná advokátka Markéta Vaňková.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite